Het succes van eiwit diëten verklaard

Diëten? Dat staat voor de meeste mensen gelijk aan minder eten. Maar uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je ook door meer eiwitten te eten veel vetten kan verliezen. Zo bleek dat mensen die een dieet volgde met twee keer meer proteïnes (eiwitten) dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid sneller overtollig vet verloren dan zij die zich wel aan de aanbevelingen hielden.

Voor deze studie werden 32 mannen en 7 vrouwen een maand lang gevolgd. In die maand kregen ze een dieet voorgeschoteld waarin enkel de hoeveelheid eiwitten verschilde. Eén groep kreeg de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), de tweede groep kreeg twee keer de ADH aan proteïnes en de derde groep zelfs drie keer de ADH. Op het einde van de maand bleek iedereen ongeveer evenveel gewicht verloren te hebben.

Uitgelicht: New Fysic dieet ervaringen: is het dieet wat voor jou?

Meer spieren minder vet

Maar de grote verrassing zat hem in hoeveel vetten ze verloren hadden. Bij zij die zich aan de ADH voor eiwitten hielden vormden vetten slechts 40% van het verloren gewicht. Bij de groepen die veel meer proteïnes hadden gegeten liep dit op tot wel 70%, en dat hadden de wetenschappers nooit verwacht!

Toen ze op zoek gingen naar een verklaring kwamen ze met de theorie dat ons lichaam de proteïnes snel omzet in spieren, zeker als we voldoende lichaamsbeweging nemen. Eiwitten zijn inderdaad de bouwsteen van spierweefsel en draagt bij aan de opbouw en het herstel van onze spieren. Ook is gemeten dat hoe meer spieren we hebben hoe meer vet we verbranden, ook als ons lichaam aan het rusten is. Maar teveel proteïnes in ons dieet zorgen er juist voor dat dat proces verstoord wordt. Er lijkt dus een soort magische grens te zijn van hoeveel eiwitten we mogen consumeren om snel vetten te verbranden. Wetenschappers denken dat dit ongeveer drie keer de ADH is.

Leestip: De voor- en nadelen van het Sirtfood dieet

Wat is de ideale hoeveelheid eiwitten?

Hoe dat mechanisme juist werkt, daarover is echter nog veel onduidelijkheid. Maar dat een eiwitdieet kan helpen om gewicht te verliezen is wel bewezen. De ideale hoeveelheid eiwitten voor jou persoonlijk kan je trouwens gemakkelijk berekenen met de volgende formule: Vermenigvuldig je lichaamsgewicht met 0.36 en je komt te weten het aantal eiwitten (in grammen) die je dagelijks mag verorberen als je gewicht wil verliezen en toch ook spieren opbouwen of behouden. Voor mensen die heel veel sporten of bijvoorbeeld zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven mag dat nog iets meer zijn.

Nu enkel nog de hoeveelheden koolhydraten en vetten in je dieet onder controle houden en je staat weer een aantal stappen dichter bij je ideale gewicht!

Scroll naar boven